Kulttuuri

Kuva Kaisu Häkkänen

Savonrannalla on vilkas kulttuurielämä. Tapahtumista ilmoitetaan Savonranta-facebookissa. Onhan Savonrannalta kotoisin etno muskologi ja musiikkitieteen professori A.O.Väisänen, joka esitteli paikallisen kansanmuusikon Juho Villasen ja jouhikon soittoa Saeurasaaressa 1913. Täällä on myös pitkäaikainen kirjailijaresidenssi Ruusintorppa, joka on erittäin suosittu kirjailijoiden kirjoitus ja levähdyspaikka.

Piippuhalli taidenäyttelytila
Piippuhalli taidenäyttelytila
Savonranta-talo
Savonranta-talo
Säimenen mylly
Säimenen mylly
Vuokalan mylly
Vuokalan mylly
Ruusintorppa
Ruusintorppa

Piippuhalli

on ainutlaatuinen taiteen esittämiseen tarkoitettu näytteltytila. Taidenäyttelyitä on kesäisin. Tilaa hallinnoi Savonlinnan kaupungin kultturitoimi. Piippuhalli löytyy Facebookista ja Instagramista. Sahakuja 8 58300 Savonranta. Kesällä 2021 esitettiin Axel Strachnoyn dokumenttielokuva Paasselän Pirut, joka kertoo Paasveden meteoriittijärven yllä nähdyistä valoilmiöistä.

Savonranta-talo

Taloon on rakenteilla Savonrannan aineettoman kulttuuriperinnön näyttelyitä, jotka avautuvat kesän 2023 aikana. Talossa toimi kesällä 2022 pieni Ukrainalainen kahvila näyttelyiden aukioloaikoina. Lukupiiri kokoontuu talolla säännöllisesti ja kutsuu vieraakseen Ruusintorpan kirjailijaresindenssin vieraita kertomaan työstään ja tuotannostaan. Talolla on myös kokoushuone, jota voi käyttää kokousten ja juhlien järjestämiseen. Kaikista tapahtumista ilmoitetaan seuran facebook-sivustolla. Lamminniementie 3, Savonrannan kirkonkylä.

Säimenen myllymuseo

Säimenen mylly sijaitsee Savonrannan Säimenen kylässä (Savonrannan kunta liittyi vuoden 2009 alussa Savonlinnan kaupunkiin). Paikalla on sijainnut mylly jo vuodesta 1880. Nykyinen myllyrakennus on vuodelta 1937, ja se oli toiminnassa vuoteen 1960 asti. Myllyn vieressä virtaavasta Säimenjoesta saatiin voima myllylle ja sähköä tuottaneelle generaattorille. Savonranta-seura vuokrasi myllyn Savonrannan kunnalta museokäyttöön vuonna 1978. Nykyisin myllyn omistaa Savonrannan kehittämissäätiö.

Myllyrakennuksessa on nähtävissä suuri osa myllyn puurakenteisesta koneistosta ja myllyssä käytettyjä työvälineitä. Kotiseutumuseona toimivassa myllyrakennuksessa on lisäksi näytteillä tukinuittoon, metsätöihin sekä maa- ja kotitalouteen liittyviä esineitä.

Myllyn lisäksi museoalueella on muitakin rakennuksia, jotka on siirretty muualta Savonrannan alueelta. Airaan tupa -niminen rakennus myllyn vieressä esittelee paikkakunnalle tyypillistä, melko vaatimatonta asumisen tapaa. Alueella on myös savusauna, sepän paja työvälineineen, tallitupa, jossa on esillä hevosiin ja niiden käyttöön liittyviä esineitä sekä miesten ja naisten käsi- ja puhdetöihin sekä viljelemiseen liittyviä esineitä sekä viimeksi entisöitynä rakennuksena 1950-luvun maitolaituri.

Vuokalan mylly - ja sähkömuseo

Ensimmäinen Vuokalan mylly perustettiin jo 1860-luvulla, joka muutettiin höyrymyllyksi vuonna 1898. 1900-luvun alussa sen yhteyteen rakennettiin vesivoimalaitos sähköä tuottamaan. Savonranta olikin yksi Suomen ensimmäisistä sähköistetyistä maalaiskunnista.

Nykyinen myllyrakennus on vuodelta 1937. Myllyn kulta-ajat olivat 1950-luvulla, jolloin töissä oli neljä mylläriä ja lähikunnista tuotua viljaa jauhettiin yötä päivää. Nykyisin myllyn omistaa Savonrannan kehittämissäätiö, ja sen avoinna pidosta vastaa Savonrannan Kädentaitajat ry.

Vuosina 2001-2003 myllyä kunnostettiin Vuokala-Savonrannan kalastusmatkailun edellytykset ja tulevaisuus-hankkeen tuella. Vuokalan myllyssä voikin tutustua eritäin hyväkuntoiseen, käytännössä käyttökunnossa olevaan myllyn koneistoon. Myllyn puurakenteinen koneisto on neljässä kerroksessa, ja matkallaan vehnäjauhoksi jyvä tekee siinä peräti neljän kilometrin matkan.

Voimalaitos lopetti toimintansa Vuokalan reitin koskikunnostuksen yhteydessä 2020, sähkönmyynnin tultua kannattamattomaksi valtakunnalliseen sähköyhtiön verkkoon.

Myllyssä järjestetään kesäisin myös taidenäyttelyitä, ja siinä sijaitsee Savonrannan kädentaitajien käsityönäyttely ja myymälä sekä Koloveden kansallispuiston opastuspiste. Aivan myllyn läheisyydessä on vierasvenesatama ja kaksi ravintolaa.

Lamminniementie 6. Avoinna pääsääntöisesti ti-pe klo 10-16, kesällä myös la klo 10-14. Tiedustelut puh. 044 990 1357 Savonrannan kädentaitajat ry.