Matkailu


Matkailijan Infopiste sijaitsee Vuokalan myllyssä sekä vierasvenesatamassa Ravintola Koskessa.

Nähtävyydet

 

Savonrannan kirkko

Savonrannan kirjailijaresidenssi Ruusintorppa

Kirjailija Tauno Yliruusin ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin lahjoittama kesäkeidas toimii Kansan Sivistysrahaston kirjailijaresidenssinä Savonrannalla.
Residenssi luovutetaan hakemuksesta kesäkuukaudeksi kirjailijan tai kääntäjän työskentely- ja lomakäyttöön. Kesäkeidas on toiminut kirjailijaresidenssinä keväästä 2010 alkaen.

Lisätietoja ruusintorpasta

ruusintorppa

Vuokalan koskipuisto ja mylly

Vuokalan reitin koskia kunnostetaan vuoden 2021 aikana. Vanhat ylisyöksypadot puretaan ja tilalle toteutetaan pohjapadot. Lisäksi koskiin tehdään kalatalouskunnostus

Piippuhalli

Näyttelytila vanhassa tiilirakennuksessa Savonrannan Vuokalassa.
Lisätietoja piippuhallista löydät täältä.

Orivirran saarto

Orivirran saarron linnakkeen vanhimman osan (vuodet 1475–1592) päälinnan raunio sijaitsi saaren kahtia jakavan tien eteläpuolella. Se oli noin 60 metriä pitkä ja 20 metriä leveä ja siitä on jäljellä nykyään vain perustusten jäänteet. Linnake oli tyypiltään keskiaikainen, jollaisia rakennettiin Suomessa vielä 1600 – luvulla. Linnake oli varustettu falkoni- tykeillä, jotka olivat tavallisesti n. kaksi metriä pitkiä. Solovetskin luostarin kronikan mukaan linnakkeessa on ollut puuvarustuksia, mikä on todettu myös myöhemmissä kaivauksissa vuonna 1989.
Linnakkeen eteläpuolella on ollut satama. Laivat ovat olleet joko kavasseja tai lotjia, jotka olivat aseistettuja hakapyssyillä taikka nikhakoilla. Laivat olivat pituudeltaan 12–15,5 metriä ja leveydeltään 4-5 metriä ja ne kulkivat purjeilla tai soutaen. Hakapyssy oli käsituliaseen ja tykin välimuoto ja sen kaliiperi oli 15–17 mm. Nikhaka oli tykki, jonka kaliiperi oli 2-2,5 tuumaa.
Linnakkeen toinen vaihe (vuodet 1592–1656) sijoittuu vanhimman linnoituksen tuhoutumisen jälkeiseen aikaan ennen uuden linnoituksen rakentamista, jolloin Linnosaari on ollut linnoittamaton tai vain kevyesti varustettu vartiopaikka.
Linnakkeen kolmas vaihe alkoi vuonna 1656. Uusi linnake rakennettiin nykyään saarta jakavan tien pohjois – ja vähäiseltä osin eteläpuolelle. Uusi päälinna oli kooltaan 17 m x 50 metriä. Linnakkeen kivimuurin korkeus oli noin 1 metri ja sen päällä oli 3-5 metriä korkea puuvarustus. Linnakkeessa on ollut useita torneja, jotka ovat olleet tärkeitä linnakkeen puolustukselle.
Linnakkeen ulkopuolelta on löytynyt kaivauksissa rakennusten perustuksia sekä matalan kehämuurin perustusten jäänteitä. Tiedot linnakkeen rakenteesta ja sen varustuksesta eivät kuitenkaan ole tarkkoja.

DSC02567

Lisätietoja orivirran saarrosta

Säimenen myllymuseo

Säimenen mylly sijaitsee Savonrannan Säimenen kylässä (Savonrannan kunta liittyi vuoden 2009 alussa Savonlinnan kaupunkiin). Ensimmäinen myllyrakennus rakennettiin nykyisen Säimenen myllyn paikalle vuoden 1880 paikkeilla. Myllyn vieressä virtaavasta Säimenjoesta saatiin voima myllyn vesirattaaseen ja sähköä tuottaneelle generaattorille.
Vesiratas purettiin pois vuonna 1920. Tilalle asennettiin vesiturbiini ja lisäksi sähköä tuottava generaattori. Savonrannan kunta purki vanhan myllyrakennuksen vuonna 1937 ja rakensi nykyisen, punamullatun hirsirakenteisen myllyrakennuksen seuraavana vuonna.
Myllyn toiminta jatkui aina vuoteen 1960 saakka. Vuonna 1978 Savonranta-seura vuokrasi myllyn museokäyttöön ja avaisi siinä museon vuonna 1994. Mylly siirtyi kunnalta Savonrannan kehittämissäätiön omistukseen kuntaliitoksen yhteydessä 2009.
Myllyrakennuksessa on nähtävissä suuri osa myllyn puurakenteisesta koneistosta ja myllyssä käytettyjä työvälineitä. Kotiseutumuseona toimivassa myllyrakennuksessa on lisäksi näytteillä tukinuittoon, metsätöihin sekä maa- ja kotitalouteen liittyviä esineitä.

Lisätietoja säimenen myllymuseosta

mylly2

Luonto ja retkeily

Koloveden kansallispuisto

Lisätietoja koloveden kansallispuistosta

Kolovesi Retkeily

Lisätietoja koloveden retkeilymahdollisuuksista

Lekotti, vapaa-ajan matkailukeskus, mm. köysipuisto, laskettelukeskus, mökkimajoitusta.

Lisätietoja lekotin palveluista

Orivirran urheilukalastusalue

Viralliset moottorikelkkailureitit

Lisätietoja virallisista kelkkareiteistä

Palveluja matkailijoille paikkakunnalla

  • Useita majoituskohteita
  • Vierasvenesatama
  • Ravintola Vuokala
  • Lounaskahvila Sara
  • Ravintola Myllykartano

Ravintola-Myllykartano

Linkkejä Savonlinnan matkailupalveluihin

Visit Savonlinna

Savonlinna Nyt