Merkkihenkilöt

Savonrannalla on aina asunut sitkeitä, rehellisiä, hyväntahtoisia ja kovaan työhön tottuneita ihmisiä. Kaikkia heistä ei mainita juhlapuheissa, mutta jokainen on osaltaan ollut rakentamassa Savonrantaa ja Suomea hyväksi paikaksi elää.

A.O. Väisänen (1890-1969) oli syntyjään savonrantalainen etnomysikologi ja tutkimusmatkailija. Hän muun muassa toimi Kalevala seuran pitkäaikaisena puheenjohtajana ja Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina. Hänestä tulee olemaan lisää tietoa Savonranta-talon aineettoman kulttuuriperinteen museossa.

Juho Villanen (1846-1927) oli kansanmuusikko, jonka haapajouhikko tunnetaan edelleenkin Juho Villas-mallina.

Ukko-Pekka Kansanen ja hänen vaimonsa Olga olivat rakentamassa Savonrannan matkailua ja perustivat Kääpäsaaren lomakylän 60-luvun lopulla ja 1970-luvulla ravintola Koskikaran. Matkailijoille tarjottiin aktiviteetteiksi pyöräilyä, pallopelejä, kalastusta, metsästystä ja marjastusta. Kansasten kivenraivausyhtiö puolestaan raivasi teitä ja peltoja Savonrannalla. Suku asutti Monninsaaren kartanoa 1800-luvun lopulta aina 1990-luvulle asti.

Elsa Koponen (1885-1977) oli opettaja, joka kirjoitti joululaulun Tuikkikaa oi joulun tähtöset. Jouluisin, jouluaaton jumalanpalveluksen jälkeen, lauletaan Elsan haudalla tätä tunnettua ja tunnelmallista joululaulua yhdessä ja toivotellaan rauhallista joulua naapureille. Tervetuloa mukaan!